Feed on Posts or Comments 16 April 2024

Uncategorized ert.phe@smjk.edu.my on 24 Sep 2022

Aktiviti yang dijalankan (2021/2022)

Aktiviti yang dijalankan pada 24/9/2022

Ahli-ahli sedang melukis bentuk patung

Mereka sedang menjahit anak patung

Anak patung telah berjaya dibuat

Rancangan Tahunan ert.phe@smjk.edu.my on 12 Sep 2022

Rancangan Tahunan

PERANCANGAN TAHUNAN AKTIVITI BADAN KOKURIKULUM KELAB EKONOMI RUMAH TANGGA TAHUN 2020

GURU PENASIHAT:

Position Name
Teacher Advisors: (i) Pn Tan Ah Ewe
(ii) Pn. Wan Nur Safira Bt Wan Nafiah
(iii) Cik Nor Haswina Bt Zahari
(iv) Pn Siti Farhana Bt Che’ Ani

 

Bil.

Aktiviti

Objektif

Tarikh Perlaksanaan

Kumpulan Sasaran

1 Mengajar cara membuat ‘Hokkaido Baked Cheese Tart’ , ‘Egg Tart’, ‘Fruit Cake’ , ‘Blueberry Cheesecake’ Mempelajari cara membuat ‘Hokkaido Baked Cheese Tart’ , ‘Egg Tart’, ‘Fruit Cake’ , ‘Blueberry Cheesecake’ 26/2/2022 Ahli-ahli T1-T5
2 Mengajar cara membuat ‘Dumplings’ Mempelajari cara membuat ‘Dumplings’ 26/3/2022 Ahli-ahli T1-T5
3 Mengajar cara membuat ‘Cookies’ Mempelajari cara membuat ‘Cookies’ 12/4/2022 Ahli-ahli T1-T5
4 Mengajar cara membuat ‘Cupcake’ Mempelajari cara membuat ‘Cupcake’ 23/4/2022 Ahli-ahli T1-T5
5 Mengajar cara membuat ‘Cream Shortbread’ Mempelajari cara membuat ‘Cream Shortbread’ 14/5/2022 Ahli-ahli T1-T5
6 Mengajar cara melipat kertas katak Mempelajari cara melipat kertas katak 23/7/2022 Ahli-ahli T1-T5
7 Mengajar cara menjahit anak patung Mempelajari cara menjahit anak patung 24/9/2022 Ahli-ahli T1-T5
8 Mesyuarat Agung Tahunan Penyarahan Laporan Tahunan Bendahari, Laporan Tahunan Setiausaha, Minit Mesyuarat Agung, Senarai Stok dan Senarai AJK Tahun 2021/2022 8/10/2022 Ahli-ahli T1-T5

 

 

Uncategorized ert.phe@smjk.edu.my on 17 Jan 2020

Aktiviti-aktiviti yang dijalankan (2019/2020)

Aktiviti pada hari 11/1/2020

Cikgu sedang menujukkan cara memasak popia

Ahli-ahli bekerjasama untuk memasak popia

Aktiviti Pada 22/2/2020

Mereka sedang mengaduk bahan untuk membuat kek

Kek yang mereka membuatkan

 

Annual General Meeting hari 27/6/2020

Uncategorized ert.phe@smjk.edu.my on 26 Sep 2018

Aktiviti-aktiviti yang dijalankan (2018/2019)

Ahli -ahli mengupas kulit oren untuk membuat kek chiffon

Ahli-ahli Kelab Ekonomi Rumah Tangga membuat kek chiffon dengan mesin pengadun

Kek chiffon yang dilakukan oleh ahli-ahli Kelab Ekonomi Rumah Tangga

 

Uncategorized ert.phe@smjk.edu.my on 05 Aug 2018

Aktiviti-aktiviti yang dijalankan (2017/2018)

Kraf tangan yang dibuat oleh ahli-ahli Kelab Ekonomi Rumah Tangga dengan menggunakan benang dan kain.

Ahli-ahli telah membuat pengepit kayu yang cantik dengan menggunakan kreatitiviti masing-masing.

Kami menggunakan plastisin untuk membuat pelbagai benda.

Pertandingan memasak yang telah diadakan di bilik masakan. Syarat-syarat yang akan diperiksa oleh pengadil adalah:

a) disiplin dan kerjasama antara ahli-ahli

b) kelihatan makanan yang disediakan oleh ahli-ahli

c) rasa yang sedap makanan

d) kebersihan persekitaran setiap kumpulan

Ahli Jawatan Kuasa Kelab Ekonomi Rumah Tangga akan bertanggungjawab menyediakan bahan-bahan untuk memasak serta kraf tangan, ahli-ahli digalakkan untuk mendatang setiap aktiviti supaya dapat mempelajari lebih banyak pengetahuan tentang memasak lauk-pauk yang sedap dan membuat kraf tangan yang cantik.

Selain itu, kami akan mengajar ahli-ahli menggunakan cara yang berbeza untuk menyediakan lauk-pauk, contohnya:

a) membakar

b) memasak

c) menggoreng

d) mengukus

Harapkan ahli-ahli Kelab Ekonomi Rumah Tangga akan banyak mendatang dan menunjukkan sikap yang aktif terhadap setiap aktiviti yang disediakan oleh ahli jawatan kuasa kami yang berusaha. Ahli Jawatan Kuasa juga akan berusaha membina sebuah kelab yang lebih baik dan menarik.